Nyanlända och gammelboende på gemensam tur

posted in: Okategoriserade | 0

Omkring 70 stycken nyanlända vuxna och barn ”stadsvandrade”tillsammans med gammelboende i solen den 26 maj. Föreningen Klintetraktens framtid och Röda korset hade bjudit in till en gemensam vandring med nyanlända.

På biblioteket berättade Viveka Falck om den nyinskaffade boksamlingen på besökarnas egna hemspråk, hur man får lånekort och, förstås, de populära barnböckerna. Många av barnen kan en hel del svenska eftersom de gått på dagis och i skolan. Det var minsann inte alldeles lätt att få med sig barnen därifrån. Flera vuxna passade på att skaffa lånekort, så bibblan kommer att få många besökare – även om öppettiderna blir inskränkta under sommaren.

Håkan o båtHamnen med fritidsbåtarna, fiskebåtarna och lastningen av de stora fraktfartygen fångade också mångas intresse. Båtklubbens Håkan Jonsson berättade om optimistjollesegling och fiske. Barnen fick prova flytvästar och både barn och vuxna verkade sugna på att lära sig att segla. Men mest intressant var kanske fisket. Det gäller bara att få ihop tillräckligt med fiskeredskap tills fisket blir fritt 1 juni.

Och så gick vi runt i båtklubbens servicehus och kollade den fina bastun med sjöutsikt. Några nyanlända hade redan varit där och testat bastun tillsammans med Håkan. Och badat efteråt!

NyanländaEfter vandringen blev det fika (ett ord som de flesta lärt sig) – te, kaffe, saft, bullar och kakor i massor och strålande solsken i gammelboendes trädgårdar. En härlig dag med nya bekantskaper, upptäckter och lärdomar.
Text och foto:Anita Lifvendahl o Leif Kindahl